Warning: Undefined array key "id" in /home/jgacki/ftp/musztarda/index.php on line 43
Warning: Undefined array key "bio_opis" in /home/jgacki/ftp/musztarda/index.php on line 45

Musztarda Kcyńska Sarepska
Zachowana receptura z 1959 roku, potwierdzona wywiadem etnograficznym z pracownikiem dawnej Wytwórni Musztardy Kcyńskiej
- „ ... nareszcie jest ta nasza Kcyńska musztarda. Jak nie było Kcyńskiej, to już wolałam chrzan kupować …”
W smaku jest ostra, lekko piekąca, co zawdzięcza starannie dobranym nasionom oraz przyprawom które leżakują w beczkach dębowych.
Oczy: kolor jasnego bursztynu, pół gładka, gęsta konsystencja
Nos: mocne olejki gorczyczne, niska kwasowość
Język: aksamitny smak gorczycy, przyjemna stonowana ostrość, niska kwasowość
Skład: woda, ziarna gorczycy białej, ocet spirytusowy, ziarna gorczycy czarnej, cukier, sól, przyprawy.